A hiányzó bölcsességfog oka gyermekkori érzéstelenítés is lehet

Harmadik nagyőrlőnk, más néven a bölcsességfogunk 18 és 25 éves korunk között bújik elő az alsó- és a felső állcsontban egyaránt. Előfordulhat azonban, hogy nem törik elő és a röntgenfelvételen sincs nyoma. A jelenség lehetséges magyarázatainak száma most gyarapodni látszik – hála egy amerikai egyetem értékes megfigyeléseinek.

gyermekkori erzestelenites bolcsessegfog fogaszat

Idáig úgy tudtuk, a hiányzó bölcsességfog oka fejlődési rendellenesség, egyszerűen hiányzik a fog csírája, így a fog nem tud miből kifejlődni. A jelenség általában a maradandó fogakat érinti, s nem korlátozódik kizárólag a bölcsességfogra – őrlőfogak vagy metszőfogak ugyanígy hiányozhatnak.

A bostoni Tufts Egyetem kutatói ennél tovább jutottak: 220 páciens fogászati kórtörténetét vizsgálták, akiknél kettő és hat éves kor között érzéstelenítés mellett végeztek valamilyen fogászati beavatkozást. Megfigyeléseik szerint ezeknél a betegeknél 4,3-szer nagyobb az esélye, hogy évek múltán nem fog megfelelően kifejlődni a bölcsességfog, szemben azokkal a személyekkel, akik fiatalkorukban nem kaptak injekciót.

(X) hirdetés

Ennek oka feltételezhetően az, hogy az érzéstelenítő injekciót gyakran a leendő bölcsességfog területére adják be, s ilyenkor a tű hegye megsértheti a bölcsességfog csíráját, ami négy éves kor körül fejlődik ki az állcsontban. Miután a csíra megsérül, a későbbiekben már nem valószínű, hogy fog formálódhat belőle – mondják a szakemberek.

Bár az összefüggés első hallásra elég logikusnak tűnik, a komolyabb bizonyításhoz ennél nagyobb számú páciens leleteinek vizsgálatára van szükség – teszik hozzá a kutatásban résztvevők.

Item added to cart.
0 items - Ft