A fogszuvasodás kezelése megakadályozhatja a tüdőgyulladást

2016-05-04T18:11:22+00:00 2016. május 4.|Fogszuvasodás|

A Parkinson kórtól szenvedő betegek körében a tüdőgyulladás egy igen gyakori és veszélyes megbetegedés. Egy friss, a tüdőgyulladás kialakulásának okait vizsgáló tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akik kezeltették szuvas fogaikat, felére csökkent a tüdőgyulladás kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik kezeletlenül hagyták a fogszuvasodást.

tudogyulladas

A tanulmány összesen 2001 Parkinson kórral diagnosztizált beteg adatait vizsgálta 2000 és 2009 között. Hatéves utókövetés során a betegek 19 százalékánál alakult ki tüdőgyulladás. Felmérve a betegek szájüregi állapotát, a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a szájüregi betegségek a leggyakoribb kísérő megbetegedések a Parkinson kóros pácienseknél.

A felmérésben szereplő betegek 48 százalékának volt fogszuvasodása, 44 százalékának pedig ínybetegsége, ráadásul az adatok elemzéséből az is kiderült, hogy azoknál a betegeknél, akik kezeltették fogszuvasodásukat, jóval ritkábban fordult elő tüdőgyulladás.

Összességében megállapítható, hogy a jó szájhigiénia fenntartása és a szájüregi biofilm kontrollálása csökkenti a potenciális légzőszervi kórokozók számát, így csökkenti a tüdőgyulladás kialakulásának esélyét, főként idősebb emberek esetében.

hirdetés (X)

A Neuropsychiatric Disease and Treatment szakmai folyóiratban publikált, tajvani tanulmány szerint az idősebbek, a férfiak és az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők igazán fenyegetettek, ha tüdőgyulladásról van szó – a betegséggel regisztráltak 60 százaléka férfi volt, 95 százalékuk pedig havonta kevesebb, mint 928 dollárt (átszámítva: 250 ezer forintot) keresett.

Summary
A fogszuvasodás kezelése megakadályozhatja a tüdőgyulladást
Article Name
A fogszuvasodás kezelése megakadályozhatja a tüdőgyulladást
Description
A fogszuvasodás kezelése csökkenti a légzőszervi kórokozók számát, így segít megelőzni a tüdőgyulladás kialakulását.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!