A fogíny petyhüdtsége figyelmeztető tünet

Amikor a fogorvosi székben ülve azt halljuk, hogy a fogorvosunk mindenféle számot diktál az asszisztensének, a legtöbben azt gondoljuk, a fogainkról van szó. Pedig nem csak fogaink állapotát méri fel ilyenkor a szakorvos, hanem az ínyünkét is, amit 1-től 9-ig pontozhat. Az érték fogínyünk feszességére és egészségére utal, előre vetítve a helyreállító kezelések szükségességét.

inygyulladas

„A fogíny egészségét egy előre kalibrált fogászati eszközzel mérhetjük” – mondja Dr. Martin Hogan, a Loyola Egyetem Orvosi Központjának munkatársa. „A fog vagy a foggyökér és az íny közötti tasak méretét vizsgáljuk ilyenkor. A fogorvosok azért mérik meg ennek a tasaknak a mélységét, hogy következtetni tudjanak a páciens ínyszöveteinek egészségére. Az egészséges ínyszövet kevesebb mint 4 milliméter mély, ha ennél nagyobb értéket mérünk, az arra enged következtetni, hogy a szövetek gyulladtak és fogászati kezelésre lesz szükség.”

Általában véve 1 és 3 mm között egészséges a fogíny, 4 mm már figyelmeztető tünet, 5 mm felett pedig mindenképp azonnali beavatkozásra van szükség. Amikor az ínytasak 5-6 milliméter mély, mélytisztításra van szükség.

(X) hirdetés

Mélytisztításkor érzéstelenítés mellett egy speciális eszközt használunk, amivel könnyen eltávolíthatjuk a felhalmozódott lerakódásokat. Ha egy beteg hajlamos az ínygyulladásra, akkor háromhavonta rendszeres tisztításra van szüksége, egészen addig, amíg a fogíny egészsége teljesen helyreáll.”

Ritkább esetekben, ha a tasakok már nagyon mélyek, ínyplasztikára is szükség lehet. „Ilyenkor a fogínyt óvatosan lehajtjuk, így jobban hozzáférünk a mély területekhez, majd összevarrjuk az érintett területet” – mondja Hogan, aki rendszeresen végez szájsebészeti beavatkozásokat a Loyola Fogászati Központban. „Sok páciens a beavatkozás után egyből visszatérhet a munkába, nincs szükség több napos szabadság kivételére.” Ha a fogíny szövetei meggyógyultak, a varratok is eltávolításra kerülnek.

A fogíny a bakteriális lerakódások miatt begyullad és elfertőződik, az íny pedig visszahúzódik. „A szájüreggel érintkező összes lerakódás, legyen az étel vagy ital, megfelelő szájápolás híján potenciális gyulladást eredményezhet. Az ételmaradékok gyakran a fogíny és a fog közé szorulnak be, eltávolításukhoz fogkefét kell használnunk.”

(X) hirdetés

Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) adatai szerint a fogínygyulladás és a fogszuvasodás együttesen a fogvesztések 90 százalékáért felelős. „A jó hír az, hogy az ínygyulladás rendszeres fogmosással, fogköztisztítással és fogorvosi tisztítással megelőzhető, a rossz hír viszont az, hogy sokan nem tudnak helyesen fogat mosni és nem szeretnek fogselymet használni.”

A fogköztisztítók fejlődésével a használatuk is egyre könnyebbé válik. „A keretes fogselymekkel sokkal könnyebb manőverezni a szájüregben, ráadásul olcsók is, de léteznek gumi fogköztisztítóval ellátott kézi fogkefék is. A felhalmozódott lerakódások eltávolításának másik jó módja a szájvíz használat, viszont sem a fogköztisztítás, sem pedig a szájvízhasználat nem helyettesíti a klasszikus fogmosást.”

„A fogászati kezelések általában költségesek és sok idejét felemésztik az embernek, ezért kell nagyobb hangsúlyt helyeznünk a megelőzésre, a fogmosásra, a fogköztisztításra és a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekre, így elkerülhetjük a drága és időrabló beavatkozásokat – teszi hozzá Hogan.

Item added to cart.
0 items - Ft