hirdetés (X)

Fogeredetű gyulladásba halt bele egy férfi

2017-02-13T10:22:24+00:00 2017. február 13.|Fogtályog|

Nagyon ritkán fordul elő ilyesmi, egy kaliforniai férfi nemrégiben mégis fogeredetű gyulladás szövődményeibe halt bele. Az Ír Fogászati Szövetség (IDA) éppen ezért arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy ne vegyék félvállról a fogfájást, ínygyulladást vagy bármilyen szájüregi sérülést.

vadim-anatoliyevich-kondratyuk_

Vadim Anatoliyevich Kondratyuk és családja. /Kép: Men’s Health/

A 26 éves, kétgyermekes kaliforniai családapa, Vadim Anatoliyevich Kodratyuk szörnyű tragédia áldozata lett: egy szájüregében kialakult gyulladás átterjedt a tüdejére, ami végül végzetes tüdőgyulladást okozott a férfinál.

2017 januárjában a kamionsofőrként dolgozó férfi Oklahomában járva fogorvoshoz fordult, mert fogfájásra lett figyelmes.

A fogorvos tályogot diagnosztizálva antibiotikumot írt fel Kodratyuk-nak, ami először enyhítette a férfi fájdalmát, később azonban minden kezdett rosszra fordulni. Miután hazaért, Kodratyuk légzési nehézségekre panaszkodott és sápadt lett.

hirdetés (X)

Testvére azonnal kórházba szállította a férfit, ahol az orvosok más típusú antibiotikumokkal és dialízissel kezelték, ám a fertőzés ekkorra már elérte a vérkeringést és a tüdőt. Nem sokkal később a férfi belehalt a fertőzésbe.

Tályog leggyakrabban mély fogszuvasodás következtében kialakuló fertőzésből indul. Tünetei a fogfájás, állandó lüktetés, fogérzékenység (hidegre, melegre), láz, arcduzzanat, megdagadt nyirokcsomók, illetve az érintett területen jelentkező duzzanat, melyből sós ízű genny is ürülhet, akár spontán.

A tályogot általában a felgyülemlett genny lecsapolásával, az érintett fog gyökérkezelésével vagy végső esetben annak eltávolításával kezelik. A gyulladás csökkentése érdekében antibiotikum kúrát is javasolhat az orvos.

Ha a fertőzést nem kezeljük megfelelően, az tovább terjedhet a fej és a nyak területére vagy ahogy az Kodratyuk esetében volt, bekerülhet a vérkeringésbe is.

A halálos kimenetelű fog eredetű fertőzések ritkák, de előfordulnak. A Journal of Endodontics szaklapban publikált, 61 439 kórházi beteget vizsgáló felmérés szerint 66 páciens fog eredetű fertőzés miatt veszíti életét.

Az Ír Fogászati Szövetség elnöke, Dr. P.J. Byrne borzalmas tragédiának nevezi a történteket: „Bár szerencsére ritka a fogászati fertőzés okozta haláleset, ez a tragédia mégis alátámasztja azt a tényt, hogy a kezeletlen fog- és ínybetegségek más egészségügyi komplikációkhoz, sőt akár végzetes következményekhez vezethetnek.”

„A prevenció a lényeg. Ne hagyjunk figyelmen kívül egyetlen táloygot, ínygyulladást, duzzanatot vagy fogászati sérülést sem, keressük fel azonnal a fogorvosunkat, ha kételyeink támadnak”  – mondja a szakértő.

Summary
Fogeredetű gyulladásba halt bele egy férfi
Article Name
Fogeredetű gyulladásba halt bele egy férfi
Description
Fogeredetű gyulladásba halt bele egy 26 éves kaliforniai férfi. A tályog miatt kialakuló fertőzés bekerült vérkeringésébe és tüdőgyulladást okozott.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!