A fogatlanság időskorban otthonülővé tehet

2016-05-16T18:37:16+00:00 2016. május 19.|Általános hírek|

Fogaink állapota nem csak fiatal korban lehet hatással életmódunkra, önbizalmunkra. Japán kutatók ezúttal idősebb emberek esetében vizsgálták, hogy vajon a szájüreg státusza, a foghiányok milyen módon befolyásolják a szociális kapcsolatokat, nyitottságot. Sajnos az elemzésekből kiderült, hogy az idősebb emberek (65-74 év) hajlamosabbak a zárkózottságra, ha hiányos fogazattal rendelkeznek, vagy ha műfogsor híján teljes fogatlanságtól szenvednek, s ez esetben az otthonaikat is ritkábban hagyják el, hamar otthonülővé válnak.

idoskor-bezarkozottsag

A hosszútávú japán tanulmány 2035 hatvanöt év feletti férfi és 2355 hatvanöt év feletti nő bevonásával készült, akiket postai úton kérdeztek állapotukról, először 2006-ban majd 2010-ben.

Az első kérdőív kiküldésekor minden résztvevő legalább egyszer egy héten elhagyta az otthonát, azonban négy év múlva már a megkérdezettek 7,4 százaléka (324 fő) arról számolt be, hogy hetente egynél kevesebbszer hagyja el otthonát, azaz „otthonülő” típus lett.

Felmérve a résztvevők szájüregi státuszát, az is kiderült, hogy azok, akik kevesebb foggal rendelkeznek, kétszer olyan eséllyel válnak otthonülővé, mint azok, akiknek több foga van.

hirdetés (X)

Az otthonülő válaszadók majdnem 10 százaléka kevesebb, mint 20 foggal rendelkezett és nem volt műfogsora sem, 9 százalékuk kevesebb, mint 20 foggal rendelkezett, de volt műfogsora, 4 százaléknak pedig 20 vagy annál több foga volt.

75 éves kor fölött már nem volt jelentős összefüggés a kimozdulási hajlandóság és a fogászati állapot között.

A kutatók szerint több lehetséges összefüggés is lehet az otthonülés és a fogászati státusz között. A meglévő fogak száma például befolyásolja a megválasztott élelmiszereket, az elfogyasztott ételek mennyiségét, a beszédhajlamot és az arc attraktivitását.

Ennek következtében a rossz szájüregi állapot, pl. hiányzó fogak negatívan befolyásolhatják a közösségi tevékenységeket és az egyén hajlamosabb lehet az elszigeteltségre. Ráadásul, ha valaki rendszeresen kimozdul, nagyobb eséllyel vesz igénybe fogászati ellátást is.

A BMC Oral Health szakmai folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint a jövőbeli tanulmányoknak a szájüregi egészség fejlesztésére kellene fókuszálni, ezzel előzve meg a japán idősödő emberek bezárkózását. Véleményük szerint minél több idős embert sikerül rávenni a műfogsor viseletére, annál kisebb eséllyel válnak otthonülővé életük hátralévő részében.

Summary
A fogatlanság időskorban otthonülővé tehet
Article Name
A fogatlanság időskorban otthonülővé tehet
Description
A fogatlanság, a műfogsor hiánya idős korban otthonülővé, zárkózottá teheti az embereket. Minél jobb a szájüreg állapota, annál nyitottabbak az idős emberek.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!