A brokkolicsíra-kivonat segíthet a szájüregi rák megelőzésében

A szájüregben vagy garatban kialakuló daganatos elváltozások gyakran kiújulnak, jellemzően a kezelést követő két évben. Egy frissen megjelent amerikai tanulmány szerint a keresztesvirágú növényekhez tartozó zöldségfajták, így a brokkoli, a káposzta és a kerti zsázsa kivonatok magas koncentrációban tartalmaznak egy szulforafán nevű kémiai vegyületet, ami segíthet a fej- és nyakrák kiújulásának megelőzésében. A Cancer Prevention … Tovább

A hepatitis fertőzés megnöveli a szájüregi rák kockázatát

Július 28-a a Hepatitis Világnapja, ebből az alkalomból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben ráirányítja a lakosság figyelmét a vírus súlyos egészségügyi következményeire és a megelőzés fontosságára. Egy friss tanulmány szerint az eddig ismeretes egészségügyi kockázatokon túl a vírusos májgyulladás megnövelheti a szájüregi rák előfordulását is. A májgyulladást okozó hepatitis vírus több formáját ismerjük, melyek … Tovább

A házasság növeli a rákbeteg túlélési esélyeit

A házasságban élő rákbeteg élete hosszabb lehet egy nagy létszámú, új amerikai tanulmány szerint, bár a házasság előnyei változnak a származástól és a születési helytől függően. A kutatási eredménynek nagy közegészségügyi jelentősége lehet az Egyesült Államokban, ahol egyre többen élnek egyedül és a népesség egyre idősebb – idézte a Science Daily tudományos ismeretterjesztő portál a … Tovább

Tízből kilenc esetben az életmód felelős a rákos megbetegedésekért

Az olyan környezeti tényezők kivédésével, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, napozás és légszennyezettség, 10-ből 9 esetben megakadályozható lenne a rák kialakulása – állítja egy frissen közzétett amerikai tanulmány. Mindez egészen új megvilágításba helyezi a rákmegelőzést, hiszen a korábbi elképzelésekkel szemben úgy tűnik, a daganatos megbetegedések sikerrel megelőzhetők az életmód pozitív irányba történő változtatásával. Múltbeli kutatási anyagok … Tovább

A C-vitamin bevitel csökkentheti a fej-nyakrák kockázatát

A holland Maastricht Egyetem Orvosi Központjának kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás által felszívódó C-vitamin segíthet a fej-nyakrák kockázatának csökkentésében, különösen a szájüregi rák megelőzésében. A tanulmány szerint az E-vitamin a C-vitaminhoz hasonlóan komoly segítséget nyújthat az ilyen típusú rákos megbetegedések megelőzésében. A fej-nyakrák a hetedik leggyakoribb daganatos megbetegedés a világon. … Tovább

A zöldtea csökkenti a szájüregi rák kialakulásának esélyét

A zöldtea egyik összetevője olyan biológiai folyamatot indít be a szájüregben, mely során a rákos sejtek elpusztulnak, míg az egészséges sejtek sértetlenek maradnak – állítja egy ételszakértői csoport Pennsylvania Államban. A felfedezés hozzájárulhat a szájüregi- és más rákos megbetegedések gyógyításához is. Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy a zöldtea egyik összetevője, az epigallokatekin-3-gallát, vagy röviden EGCG … Tovább

A mediterrán konyha segíthet a szájüregi rák megelőzésében

Táplálkozási szokásaink befolyásolják egészségi állapotunkat, ezt már számos tanulmány és gyakorlati tapasztalat alátámasztotta. A mediterrán ételeket különösen jótékonynak ismerjük, a szív- és érrendszeri valamint a rákos megbetegedések kockázatát is képesek jelentősen csökkenteni. A British Journal of Cancer onkológiai szaklap hasábjain közölt tanulmány szerint azok, akik étrendjükbe rendszeresen beépítik a mediterrán fogásokat, jelentősen csökkenthetik a szájüregi- … Tovább

Február 4: a Rák Világnapja – Figyeljünk oda szájüregünk egészségére!

Ha van olyan betegségtípus, ami a 21. században igazán nagy figyelmet kap, akkor az kétségkívül a rák. Csak Magyarországon évente hetvenötezer új daganatos beteget regisztrálnak, pedig a veszélyes betegség egyik kulcsfontosságú ellenszere a megelőzés. Az idejében észlelt problémák szinte minden típusnál óriási előnyt jelentenek a gyógyulás folyamatában – február 4-én, a Rák Világnapján erre hívjuk … Tovább

A szájüregi rák diagnózisa, kezelése

Az idejében észlelt szájüregi daganatos megbetegedések kilencven százaléka gyógyítható, épp ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel és a rendszeres önellenőrzés. Lássuk, mi a helyzet akkor, ha valami problémára gyanakszunk és felkeressük a fogorvosunkat, háziorvosunkat.   Ha háziorvoshoz fordultunk a panaszunkkal, akkor ő valószínűleg tovább irányít minket a fogászatra, hiszen itt végzik el a szájüregi … Tovább

Mely tényezők befolyásolják a szájüregi rák kialakulását?

Mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján hazánk világelső a szájüregi daganatos megbetegedések számában, kiemelten fontos, hogy minél többen megismerjük ezt a betegséget, a lehetséges tüneteket és hogy megtanuljuk, mely tényezők lehetnek hatással a szájüregi rák kialakulására. DOHÁNYZÁS Sajnos a legtöbb szájüregi daganatos megbetegedésért a dohányzás és az alkoholfogyasztás a felelős. Jellemzően cigaretta, szivar, ritkábban pipa … Tovább

Item added to cart.
0 items - Ft