A flouridos víz árthat a csecsemőknek

Évek óta egyre több érv és ellenérv hangzik el a fluoriddal kapcsolatban. Egyszerre lehet ártalmas és jótékony, így aztán nincs könnyű dolgunk, amikor azt akarjuk eldönteni, érdemes-e fluoridos fogkrémet vagy mondjuk ásványvizet vásárolni. Az egyes szakértők mind a saját meggyőződésük alapján ítélik meg a kérdést és egyelőre mi is csak ennyit tehetünk. Az viszont tény, … Tovább

Újabb fogszuvasodást gátló csodaszer – Ez is csak ötlet marad?

Egy kémiai molekula, amitől „szuvasodásálló” lesz a fogunk? Ha lehet hinni a híreknek, igen. A csodaszer működési elve igen egyszerű: elpusztítja a szájüregben élő S.mutans baktériumot, ami a fogszuvasodás legfőbb okozója. Hogy új találmányról van-e szó? Nem teljesen. Elődjét évekkel ezelőtt bár nagy hírverés övezte, a gyártók mégsem tették elérhetővé fogyasztási cikkek formájában. Hogy miért … Tovább

Drámaian magas a szájüregi rák gyakorisága Magyarországon

Drámaian magas Magyarországon a szájüregi rák gyakorisága: a 8. legelterjedtebb rosszindulatú daganatféleség a magyar lakosság körében – hangsúlyozza a Semmelweis Egyetem (SE) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. Az utóbbi években az egész világon emelkedett a betegek száma, de Magyarország vezető helyen áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján. Nagy Gábor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara … Tovább

A kókuszolaj segíthet a fogszuvasodás megelőzésében

A kókuszolaj bizonyítottan képes felvenni a harcot a fogszuvasodást okozó, Streptococcus mutans baktériummal szemben. Szakértők szerint a jövőben a fogászati termékek összetevői közé kerülhet ez az egyszerű, de felettébb hasznos növényi olaj. Az írországi Athlone Technológiai Intézet természetes és enzimekkel mesterségesen módosított formában is tesztelte a kókuszolaj antibakteriális hatékonyságát. A tanulmány megállapította,az enzimmel módosított anyag … Tovább

Fogszuvasodást gátló cukorféle? – Ismerjük meg a xilitet!

A fogszuvasodás kialakulásának folyamatában két kulcsfontosságú szereplő ismert: az egyik a szánkban élő baktérium (Streptococcus mutans) a másik pedig a cukor. Az említett baktériumféle a szájüregünkben lévő cukorral táplálkozik, s lebontása közben savakat termel, melyek kikezdve a fogzománcot fogszuvasodást okozhatnak. Adódik a kérdés, hogyan avatkozhatunk be a folyamatba, mellyel meggátolható a caries kialakulása? Először is … Tovább

Árulkodó szín – fogaink árnyalata alapján ítélnek meg minket?

Nem csak a szépségipar idealizálja a fehér fogakat, de mi emberek is – állítja egy nem régiben készült tanulmány. A Leeds és a Lancashire Egyetem közös kutatómunkája nyomán fény derült rá, ha vonzalomról van szó, a természetesen fehér fogakat preferáljuk, ellentétben a vakítóan, már-már természetellenesen fehér vagy a sárga fogakkal. 150 fiatal nőt és férfit … Tovább

Megnyugtató hírek – A fogfehérítők nem okoznak szájüregi rákot

Bár az egyik legnépszerűbb fogászati beavatkozás, a kémiai fogfehérítés mégis találgatások és támadások állandó kereszttüzében áll. A látványos eredmény eléréséhez olyan kémiai anyagra van ugyanis szükség, mely a zománc mikrorepedéseibe hatolva képes semlegesíteni az elfogyasztott ételek, italok és a dohányzás nyomait. Nem csoda, hogy egyre szélesebb körű felhasználása közben sokan vetették fel a kérdést, vajon … Tovább

A fogszuvasodással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek – 2. rész

Cikkünk előző részében már tisztáztunk hét, a fogszuvasodáshoz kapcsolódó részben igaz, részben viszont hamis elképzelést, ám a mítoszoknak még korán sincs vége. Jobb, ha megtudjuk, vajon nagyobb eséllyel alakul ki fogszuvasodás két fog között, mint a rágófelszínükön vagy hogy egy letört fog hamarabb kezd-e romlani, mint egy ép.   1. Fogszuvasodás nagyobb eséllyel alakul ki … Tovább

A fogszuvasodással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek – 1. rész

Rengeteg mendemonda kering a köztudatban a fogászattal kapcsolatban, a fogszuvasodásról szóló mesék pedig különösen népszerűek. Sok mindent hallunk a cukros ételek, a savas italok hatásáról, a fogközökben kialakuló fogszuvasodásról vagy a tejfogak és a maradandó fogak szuvasodási hajlamáról, hogy csak néhány népszerű témát említsünk. Kétrészes cikksorozatunk ezeket a nem mindig helytálló városi legendákat kívánja tisztázni. … Tovább

Bizonyítottá vált az összefüggés a szájüregi rák és az ínybetegségek között

Sikerült bebizonyítani, hogy a humán papillomavírus (HPV) következtében kialakuló daganatos megbetegedések összefüggésben állnak az ínybetegségekkel. A kutatók összehasonlítva a HPV-pozitív és a HPV-negatív tumorokat megállapították, hogy előbbinél jóval nagyobb csontveszteség figyelhető meg, ami az ínybetegségek egyik kulcsfontosságú tünete is egyben. Az Egyesült Királyságban jelenleg közel 6 000 szájüregi ráktól szenvedő ember él, évente pedig megközelítően … Tovább

Item added to cart.
0 items - Ft