hirdetés (X)

A fluorid fogszuvasodás-megelőző képességének újabb bizonyítéka tárul elénk

2014-09-24T18:46:31+00:00 2013. május 16.|Fogmosás, Megelőzés|

A fluorid jótékony, semleges, esetleg káros hatásáról megannyi információval találkozhatunk. Van, aki elismeri, van, aki támadja hatékonyságát, míg mások nem is foglalkoznak vele. Most egy újabb kutatási eredmény visz minket közelebb a több mint félévszázados kérdés megítéléséhez: hogyan képes a fluorid megelőzni a fogszuvasodást?

fluorid fogszuvasodas fogaszat

Az Amerikai Vegyészeti Társaság (ASC) Langumir nevű folyóiratában jelent meg az a tanulmány, ami többéves megelőző vizsgálatok anyagát használta fel a fluorid fogszuvasodás megelőző mechanizmusának felderítéséhez. Tudományos körökben továbbra sem egyértelmű ugyanis, hogy a fluorid miként képes megelőzni a caries kialakulását.

Korábban születtek olyan elméletek, miszerint a fluorid megkeményíti a fogzománcot, amit így nehezebben kezd ki a fogszuvasodást okozó baktérium által termelt sav, vagy nemrégiben napvilágot látott egy olyan tanulmány, ami szerint a fluorid nem képes annyira megkeményíteni a fogzománcot, mint azt korábban hittük, mivel teljesen felszívódik a fogakban. Utóbbi elmélet sokakban meg is kérdőjelezte az említett anyag jótékony hatásának tényét.

Az ASC kutatási eredményei most egészen új dologra mutatnak rá: megfigyeléseik szerint ugyanis a fluorid mindössze megakadályozza a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium megtapadását a fog felszínén, ezáltal könnyebben lemosható, akár a természetes tisztulási folyamatok során, akár a fogmosások alkalmával.

hirdetés (X)

Biztosan találkozhatunk még jó néhány teóriával, mire egységes álláspont születik a kérdésben, mi azonban azt gondoljuk, mindegy hogyan, nem számít milyen bonyolult kémiai folyamatok útján, de ha az ásványvizekben, rágógumikban és szájápolási termékekben fellelhető fluorid segít megakadályozni a fogszuvasodás kialakulását, akkor mindannyian nyertesei vagyunk a modern tudománynak.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!