hirdetés (X)

Elektromos fogkefe vagy kézi fogkefe? Előnyök, hátrányok, összehasonlítás

2018-08-23T09:33:31+00:00 2018. augusztus 23.|Fogmosás, Megelőzés|

Ma már szinte várható, hogy előbb vagy utóbb mindenki elgondolkozik rajta, vajon jó döntés lenne-e a hagyományos, jól bevált kézi fogkeféjét elektromosra cserélni. Tényleg alaposabb munkát végez, valóban elér mindenhova, egyáltalán milyen használni? Cikkünkkel elsősorban a döntés előtt állóknak, na meg a szájhigiéniájukra odafigyelőknek szeretnénk segítséget nyújtani.

Kép: illusztráció. /Youqueen.com/

 

Az első elektromos fogkefét az államokbeli Squibb cégcsoport vezette be az 1960-as években. Bár hozzánk néhány évtizeddel később jutott el a találmány, ma már itthon is egyre nagyobb iránta a kereslet. Ha ugyanis elkezdünk kicsit komolyabban odafigyelni a szájápolásra, akkor szinte magától adódik a kérdés, nem végeznénk-e még alaposabb munkát, ha nem magunkra, hanem egy automatizált fogkefére bíznánk a reggeli és esti fogmosásokat. A kérdés jogos, megválaszolásához azonban több tényezőt is figyelembe kell vennünk.

 

Személyes preferencia

Különbözőségeink, eltérő igényeink miatt soha nem lesz mindenkinek ugyanaz jó, és ez így van rendjén. Mert hiába léteznek mosogatógépek már évtizedek óta, van, aki még mindig a hagyományos kézi mosogatásra esküszik. Hogy miért? Mert ő így szokta meg, így szereti. Nincs ez másképp a szájápolással sem, nem biztos, hogy mindenkiben felmerül az igény, hogy egy elektromos kütyüt tegyen a szájába, még akkor sem, ha jobb munkát végezne, mint ő. És tényleg jobb munkát végezne? Nem biztos. Az a használattól függ. Lehet jól használni a kézi fogkefét és rosszul az elektromost, na meg fordítva is. Fogmosáskor a lényeg: a hatékonyság.

hirdetés (X)

 

Tények, meg egy kis matematika

Felmérések szerint kézi fogkefével kb. 300 mozdulat megtételére vagyunk képesek percenként – feltéve, hogy helyesen mosunk fogat. Ha tehát betartjuk a két perces fogmosási időt, akkor is csak 600 mozdulatra lesz lehetőségünk.

Bár nem olyan kis szám ez sem, egy elektromos fogkefe 3000-8000 mozdulatot tesz percenként, típustól függően. Ez nem csak, hogy gyorsabb és hatékonyabb fogmosást tesz lehetővé, de kényelmesebbet is, hiszen az izommunkát nem mi végezzük, nekünk csak tartani kell a fogkefét – jól és jó helyen, persze ez sem elhanyagolható.

Ennél is profibb teljesítményre képesek a legújabb ultrahangos fogkefék, a maguk 30 000 – 40 000 percenkénti mozdulatukkal. Amellett, hogy ez jóval túlszárnyalja a sima elektromos fogkeféket, az ultrahangos típus fogkő-eltávolító hatásáról is elhíresült, ami egészen egyedi tulajdonságnak számít.

 

Előnyök, hátrányok

Elektromos fogkefe – jobb teljesítmény, magasabb ár.

 

Az elektromos és ultrahangos fogkefe előnyei:

– a kézi fogmosáshoz képest akár tízszeres (elektromos) vagy százszoros (ultrahangos) teljesítmény,
– kényelmesebb fogmosások, az izommunkát nem mi végezzük, nekünk csak a helyén kell tartani a fogkefét,
– fogkő eltávolító funkció (ultrahangos),
– bizonyos típusokban: beépített időmérő, a megfelelő fogmosási idő betartásáért,
– bizonyos típusokban: nyomásérzékelő, figyelmeztet minket a fogkefe, ha túl erősen nyomnánk a fogainkhoz, így megóvva a fogzománcot a felesleges kopástól.

 

Az elektromos és ultrahangos fogkefe hátrányai:

– magas beszerzési ár (3 000 Ft-tól akár 50 000 Ft-ig terjedő árkategória),
– a kézi fogkeféhez képest magasabb fenntartási költség: elemcsere vagy hálózati töltés,
– pótfejek beszerzési ára szintén magas (2000 Ft-tól 5000 Ft-ig),
– zaj, erős rezonancia a szájban,
– a fogkrém nem oszlatható szét szépen a fogakon,
– nincs beépített nyelvkaparó,
– 3 éves kor alatt nem ajánlott.

Kézi fogkefe – sokoldalú, ám nagy szerepet játszanak az emberi tényezők.

 

A kézi fogkefe előnyei:

– alacsony beszerzési ár (300 Ft-tól 2000 Ft-ig),
– nagyobb választék: míg elektromos fogkefefejből gyártónként csak néhány típus létezik, addig kézi fogkeféből többfélét és specializáltabb típusokat kaphatunk,
– nincs fenntartási költség,
– több típusnál van beépített nyelvkaparó,
– csendes, rezonancia-mentes fogmosások,
– jobban szétdolgozható a fogkrém,
– gyermekeknél néhány hónapos kortól már használható.

 

A kézi fogkefe hátrányai:

– a 2-3 perces fogmosási időt betartva sem lehetséges annyi mozdulatot megtenni, mint egy elektromos fogkefével,
– nincs beépített nyomásérzékelő vagy időmérő,
– személyes tényezők (pl. kedélyállapot, fáradtság) befolyásolhatják a fogmosás minőségét.

 

A felsorolt tényezőket figyelembe véve mindenki döntse el maga, számára melyik a jobb választás. Bár több felmérés igazolta már, hogy elektromos fogkefével hatékonyabban csökkenthető a felgyülemlett plakk a fogakon, ezáltal eredményesebben előzhető meg a fogszuvasodás, egy biztos: a kézi és az elektromos fogkefét is meg kell tanulni használni, a fogközök tisztán tartásáról pedig akkor sem szabad elfeledkezni, ha a piac legnívósabb elektromos vagy ultrahangos fogkeféjét tartjuk a fürdőszobánkban.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!