Egy cukorka, ami elpusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat

2014-09-23T11:35:31+00:00 2013. december 9.|Fogászati panaszok, Fogszuvasodás|

Szájüregünkben a jó és a rossz baktériumok finom egyensúlyban élnek egymással. Amikor fogat mosunk, az a célunk, hogy elpusztítsuk a fogszuvasodást okozó bacilusokat, ám az emésztésünket segítő típusokat segítsük a túlélésben. Egy német kutatócsoport nemrégiben olyan cukormentes édességet fejlesztett ki, ami összetételénél fogva megköti az ártalmas baktériumokat, ezzel csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

cukorka fogszuvasodas

A megfelelő szájhigiénia fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az elhanyagolt szájüreg számos betegséggel van összefüggésben, ilyen az Alzheimer kór, a hasnyálmirigy rák vagy a szív-és érrendszeri megbetegedések. Ezt megelőzendő, a berlini Organobalance vállalat olyan cukorkát fejlesztett ki, ami csökkenti a szájüregben élő káros baktériumok számát – számol be a Probiotics and Antimicrobial Proteins folyóirat.

Étkezés után a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium savat kezd el termelni a fog felszínén, s megbontva a fogzománcot annak romlásához vezet. Korábbi tanulmányok azonban már alátámasztották, hogy patkányok esetében a Lactobacillus paracasei nevű baktérium csökkentette az S.mutans jelenlétét a szájüregben, így csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

A Christine Lang által vezetett német kutatócsoport e logika mentén haladva azt szerette volna bebizonyítani, hogy a L.paracasei baktériummal megköthető az S.mutans baktérium, így az nem képes a fogak felszínére tapadni és fogszuvasodást okozni.

hirdetés (X)

A hatvanfős kutatási csoportot három részre osztották, az első csapat napi 1 milligrammnyi L.paracasei-t tartalmazó cukorkát fogyasztott, a másik csapat ennek a kétszeres mennyiségét vitte be a szervezetébe, míg a harmadik, kontrollcsoport ugyanolyan ízű, ám hatóanyag nélküli cukorkát kapott.
A másfél napig tartó kísérletben minden résztvevő összesen öt cukorkát evett, ám ez idő alatt nem moshattak fogat és nem fogyaszthattak kávét, teát, bort vagy probiotikus ételeket.

Az eredmények kimutatták, hogy a jótékony baktériumot fogyasztók 75%-nál jelentősen csökkent a nyálban található S.mutans baktérium szintje, összehasonlítva a kontrollcsoport eredményeivel. Azoknál, akik 2 mg-os hatóanyagú cukorkát kaptak, étkezés után már egyetlen szem elég volt ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a fogszuvasodást okozó baktérium mennyisége a szájüregben. Ráadásként a cukormentes édesség fokozza a nyáltermelést, ami szintén segíti a szájüreg egészségének fenntartását.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!