hirdetés (X)

A cumira kerülő szülői nyál megvédheti a gyermeket az allergiától

2015-01-16T13:46:11+00:00 2013. május 10.|Kategóriák: Gyermekfogászat|Címkék: , |

A csecsemők cumizásának kérdése önmagában is megosztó, hiszen van, aki ellenzi, más azonban semmi kivetnivalót nem talál benne, ha gyermeke ezzel nyugtatja, szórakoztatja magát. Ha a földre esik a játékszer, a szülők nagy része szinte gondolkodás nélkül a szájába veszi a kicsi cumiját, ezzel tisztítva meg a kórokozóktól. Úgy tűnik, ezzel a gesztussal valóban jót teszünk gyermekünknek, állítja egy svéd tanulmány.

csecsemo cumizas allergia_fogaszat

A göteborgi Mölndal Kórház által készített nagyszabású allergiatanulmány összesen 184 gyermek édesanyjával lépett kapcsolatba 1998 és 2003 között – ekkor a hölgyek még csak várandósak voltak. A gyermekek születését követő hatodik hónapban az anyáknak a cumi-tisztítási szokásaikról kellett beszámolniuk, a babákat pedig másfél és hároméves korukban egy-egy nyálteszttel vizsgálták meg allergológus szakorvosok.

Másfél évesen a kicsik negyedénél ekcéma, öt százalékuknál asztma, tizenöt százalékuknál pedig ételérzékenység volt diagnosztizálható. A résztvevő gyermekek 75 százaléka használt cumit féléves koráig, az ő szüleik közel fele (48%) vallott úgy, hogy rendszeresen a szájukba vették a gyermek cumiját, mielőtt visszaadták volna neki.

Az adatok elemzését követően a szakértők azt állítják, ha a szülő a szájába veszi a gyerek cumiját, mielőtt visszaadná neki, nyálával stimulálja a kicsi immunrendszerét, ezzel csökkentve az allergiás megbetegedésekre való hajlamot, illetve enyhíteni a már kialakult tüneteket.

hirdetés (X)

A Pediatrics gyermekgyógyászati szaklapban 2013 májusában közölt tanulmány eredményeinek széleskörű alátámasztásához további megfigyelésekre is szükség lehet.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!