Amikor a fogazatra káros hatással bíró élelmiszerekről, italokról van szó, általában az alkoholok, a szénsavas üdítők és a kávé jutnak az eszünkbe, pedig úgy tűnik, kellő figyelmetlenséggel a tea is kárt tehet nem csak fogainkban, de akár teljes csontrendszerünkben is.
Az eredetileg a New England Journal of Medicine orvosi folyóirat márciusi számában közölt cikk egy 47 éves amerikai nő esetéről számol be, aki teafüggősége miatt veszítette el fogait és károsította csontrendszerét.
A nő öt éve tartó, főleg a hát alsó területére, a karokra, a lábakra és a csípőre korlátozódó csontfájdalmai miatt jelentkezett egy detroiti kórházban. Csontjainak gyengesége, törékenysége miatt 47 éves korára az összes fogától meg kellett válnia.
Egy szimpla vérvizsgálatnak és a hölgy combjáról és gerincéről készített röntgenfelvételnek köszönhetően az orvosoknak sikerült kideríteniük, hogy a panaszokat fluorózis, azaz túlzott fluoridbevitel okozza. Bár a betegség jellemzően azokon a területeken fordul elő gyakrabban, ahol az ivóvízben természetszerűen magas a fluoridtartalom, az említett beteg esetében is egy ital, méghozzá a tea okozta a tüneteket.
Ilyen elváltozáshoz természetesen az átlagosnál komolyabb teafogyasztás szükséges, a nő ugyanis nem filteres, ám igen erős teát ivott, így kontrollálatlanul magas mennyiségű fluort vitt be a szervezetébe, méghozzá 17 éven keresztül – a beteg elmondása szerint azóta iszik napi rendszerességgel forrázott teát (az orvosok szerint az elfogyasztott mennyiség átszámítva napi 100-120 filterből főzött teának felel meg).
Bár a hölgy az eredeti fogait már nem kaphatja vissza, teázási szokásainak megváltoztatásával az ízületi fájdalmai jelentősen enyhültek.