Az óriás növényevő dinoszauruszok meglepően gyorsan növesztettek új fogakat

2014-09-24T16:29:00+00:00 2013. augusztus 14.|Általános hírek, Fogászati hírek|

Mostanáig a szárazföldi nagytestű növényevő dinoszauruszok, más néven sauropodák fogazatáról mindössze azt sejthettük, hogy a hatalmas mennyiségű táplálékfogyasztás következtében fogaik igen komoly igénybevételnek voltak kitéve, így elég hamar elkoptak. Modern tudományos vizsgálatoknak köszönhetően most számos új információval gazdagodtunk.

camarasaurus fogazat

A Camarasaurus koponyája. /Kép: Declan McCullagh/

Több amerikai egyetem együttes munkájának eredményeképp forradalmi tanulmány jelent meg két sauropoda dinoszaurusz, a Camarasaurus és a Diplodocus fogazatának feltételezett természetéről.

CT vizsgálatokkal, mikroszkopikus eljárásokkal most először sikerült pontosan meghatározni a fogkoronák méretét, a fogzománc vastagságát, a fogképződés idejét és gyakoriságát is. A legprecízebb adatokat a fogak szerkezetén belül vizsgált növekedési vonalak száma szolgáltatta, ebből kiolvashatóvá vált, hogy a Camarasaurus tízhavonta , míg a Diplodocus hathavonta cserélte le a felső állcsont előtt található, csőrszerű csontba kapaszkodó fogait.

camarasaurus diplodocus

Fent: Camarasaurus, lent: Diplodocus csontváza.

A Camarasaurus nagyobb felületű fogakkal rendelkezett, s azokat ritkábban cserélte (62 naponta egyet), a Diplodocus azonban kisebb, keskenyebb fogait igen gyakran váltotta (35 naponta egyet). Úgy tűnik, az összes dinoszaurusz közül egyedül a sauropodák voltak képesek az ilyen gyors ütemű fogváltásra. Ennek hátterében óriási testméretük és nagy mennyiségű táplálékfogyasztásuk állhatott, ám a két említett faj eltérő táplálkozási szokása mégis differenciálta a fogak anatómiáját.

hirdetés (X)

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!