hirdetés (X)

Az ínysorvadás megállításához egy egyszerű fehérjére van szükségünk

2019-04-01T10:23:15+00:00 2019. április 1.|Fogászati panaszok, Ínybetegségek|

Felnőttkorban a maradandó fogak elvesztésének egyik leggyakoribb oka az íny megbetegedése (ínygyulladás, ínysorvadás), melyek a tökéletesen egészséges fogakat sem kímélik. Az utóbbi években egyre több szakmabeli tette fel magának a kérdést, vajon korunk előre haladtával a fogíny miért lesz egyre hajlamosabb a gyulladásos megbetegedésekre. Most úgy tűnik, sikerült választ kapnunk a kérdésre.

A Londoni Egyetem kutatói amerikai szakemberekkel együttműködve arra a megállapításra jutottak, hogy a fogakat körülölelő lágyszövet leépülése egy Del-1 névre keresztelt fehérje szintjével van összefüggésben, mely egy bizonyos életkor után egyre csökken a szervezetben.

Magát az anyagot és az immunrendszerre gyakorolt hatását megértve jó eséllyel felvehető a küzdelem az ínysorvadással szemben.

Az ínysorvadás kezdeti tünetei a vérző, duzzadt fogíny, melyre sokan sajnos csak legyintenek. Pedig ez a krónikus gyulladás utána átterjed a csontszövetekre is, melyet fokozatosan elkezd leépíteni. Ha a csontállomány csökken, egyre kevésbé képes szilárdan tartani a fogakat, melyek kilazulnak a helyükről.

hirdetés (X)

Az már biztos, hogy a folyamatért az immunsejtek túl jó munkája felel, ezek ugyanis nem csak az ínygyulladást okozó baktériumot, de a körülötte lévő sejteket is pusztítják.

Az emberek, ahogy idősödnek, úgy lesznek egyre hajlamosabbak a gyulladásos megbetegedésekre, például izom- vagy ízületi gyulladások formájában, de a szájüregben található ínyszövet is érintett lehet.

A 2012 augusztusában, Nautre Immunology c. folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint fiatalabb és idősebb egereket vizsgálva alátámasztható, hogy minél alacsonyabb a Del-1 szintje az állatok szervezetében, annál nagyobb eséllyel alakul ki esetükben ínygyulladás.

A fehérje feladata ugyanis pont az lenne, hogy visszatartsa az immunrendszer reakcióit, megálljt parancsolva a fehérvérsejteknek az ínyszövet elleni támadásban.

Az egészséges és gyulladt íny közötti különbségek.

Az egereket a Del-1 fehérjével kezelve a fehérvérsejtek száma csökkenthető volt, így az ínysorvadás és a csontveszteség mértéke is alábbhagyott.

A kísérlet egyik irányítója, Mike Curtis londoni professzor szerint az ínysorvadás nagyon gyakori probléma, s ahogy öregszünk, úgy válik még sűrűbben előforduló betegséggé.

A kutatás által most megismerhettük, miért viselkedik így a szervezetünk – a betegségek hatékony gyógyításakor pedig az első lépés mindig a megértés.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!