Az ínygyulladás a világ 6. leggyakoribb betegsége

Sokan talán tudomást sem veszünk a duzzadt, kissé vöröslő vagy fogmosáskor gyakran vérző fogínyünkről, pedig ezek a tünetek az ínygyulladás legelső jelei. Becslések szerint a világon több száz millió ember szenved ínygyulladástól, néhány éve pedig a világ hatodik leggyakoribb betegségeként regisztrálták, holott a kezeletlenül hagyott, gyulladt fogíny nem csak a fogak elvesztését, de szív- és daganatos betegségek előfordulását is növeli.

A fogínygyulladás a világ 6. leggyakoribb megbetegedése.
A fogínygyulladás a világ 6. leggyakoribb megbetegedése.

A 2014 szeptemberében publikált Nemzetközi és Amerikai Fogászati Kutatási Társaságok (IADR, AADR) együttes tanulmányában a világ vezető szakemberei a fogínygyulladás globális jelenségére kívánják felhívni a lakosság és a szakmai szervezetek figyelmét.

A tanulmány legfőbb célja olyan 1990 és 2010 közötti nemzetközi adatok gyűjtése és elemzése volt, amivel a fogínygyulladás gyakorisága és előfordulása vizsgálható 20 korcsoportban és nemek szerinti megoszlásban.

(X) hirdetés

37 ország 291 170 lakosának adatait vizsgálva megállapítható, hogy 2010-ben a 6. leggyakoribb népbetegség a fogínygyulladás volt, ami a becslések szerint legalább 743 millió embert érint világszerte.

1990 és 2010 között a súlyos stádiumban lévő fogínygyulladás standardizált előfordulási gyakorisága 11,2% volt, minimális növekedés mellett a vizsgált húsz év alatt szinte ugyanez az arány mutatható ki az adatokból.

Az öregedéssel a fogínygyulladás egyre gyakoribbá válik, az életkor 3. és 4. évtizedében meredek növekedést mutatva. Az előfordulás csúcspontja a 38. életévnél jelentkezik, de a betegség elterjedtsége régiónként és országonként jelentős eltéréseket mutat.

(X) hirdetés

A klinikai adatok alátámasztják a fogínygyulladás világméretű gyakoriságát, olyan egészségügyi intézkedések megtételét sürgetve, melyek gátat szabnak a szájüregi betegség előfordulásának.

A fogínygyulladás leggyakoribb tünetei:

– vérző fogíny,
– duzzadt, vöröses fogíny,
– kellemetlen lehelet.

Item added to cart.
0 items - Ft