hirdetés (X)

A minőségi táplálkozás csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

2016-01-04T09:46:27+00:00 2016. január 4.|Fogászati panaszok, Fogszuvasodás, Megelőzés, Táplálkozás|

A tápláló élelmiszerek fogyasztása nélkülözhetetlen normál egészségi állapotunk fenntartásához. Egy újonnan közzétett tanulmány friss megvilágításba helyezi étkezési szokásainkat: a jól megválasztott ételek hozzájárulnak a szájüregi betegségek, például a fogszuvasodás megelőzésében.

etkezes fogszuvasodas

A nyers zöldségek és gabonák fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. /Kép: Dental Tribune/

 

A Bostoni Egyetem kutatói a táplálkozás minőségét a meglévő fogak számával és az új vagy másodlagosan kialakult fogszuvasodással vetették egybe, hogy kiderítsék, vajon van-e lényeges összefüggés az elfogyasztott táplálékok minősége és szájüregi egészségünk között.

A Journal of the American Geriatrics Society időskori szaklap hasábjain publikált tanulmányba összesen 533, 47 és 90 év közötti férfit vontak be, szájüregi vizsgálatuk során pedig megvizsgálták fogazatuk fogkövességét, a fognyaki szuvasodás előfordulását, a meglévő fogtömések számát, de az íny egészségét is tanulmányozták.

Az étkezési szokások minőségének vizsgálatát a magas vérnyomás kialakulását megelőző élelmezési irányelvek (Dietary Approaches to Stop Hypertension – DASH) mentén végezték. A DASH étrendet az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet állította össze, a magas vérnyomás gyógyszerek nélküli csökkentésének céljából.

hirdetés (X)

Az elemzésekből egyértelműen kiderült, hogy a DASH étrendet követő férfiak körében 30 százalékkal alacsonyabb a fognyaki szuvasodás előfordulása (átlagosan 1,86 fog érintett), mint az ajánlott étrendet kevésbé betartó férfiak körében (átlagosan 2,68 fog).

A fognyaki szuvasodás ritkábban fordult elő azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak teljes értékű gabonákat és zöldségeket, míg a cukros üdítőitalokat fogyasztóknál a fognyaki szuvasodás előfordulása jóval magasabb.

Csak az Egyesült Államokban kb. 70 millió felnőtt (29%) szenved magas vérnyomástól. A betegség és a hozzá kapcsolódó tünetek kezelése becslések szerint évente 46 milliárd dollárt emészt fel, ami magában foglalja az egészségügyi szolgáltatásokat, gyógyszereket és a munkahelyi hiányzások miatti táppénzt.

Summary
A minőségi táplálkozás csökkenti a fogszuvasodás kockázatát
Article Name
A minőségi táplálkozás csökkenti a fogszuvasodás kockázatát
Description
A nyers zöldségek és gabonák fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás előfordulását, még idős korban is, míg a szénsavas, cukros üdítőitalok hozzájárulnak a szájüregi betegségek kialakulásához.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom