8 nyomós érv a fogköztisztító kefe mellett

2015-06-01T08:41:54+00:00 2015. június 1.|Fogmosás, Megelőzés|

A szájápolási rutinhoz nem csak a fogmosás vagy a szájvíz használat tartozik hozzá, hiszen a fogközeinkbe szorult lepedéket egyik módszer sem képes hatékonyan eltávolítani. Ilyenkor kerülnek képbe a különböző fogköztisztító módszerek: a fogpiszkálók, a fogselymek és a fogköztisztító vagy más néven interdentális kefék. A fogközkefék számos előnnyel bírnak társaikhoz képest, összegyűjtöttük, melyek ezek.

fogkoztisztito kefe

Igazodik a fogközök méretéhez

Szinte minden fogközkefe gyártóra igaz, hogy termékét nem egy, hanem legalább 5-8 méretben kínálja felhasználásra, és akkor még nem beszéltünk a speciálisan implantátumokhoz, fogszabályzóhoz kifejlesztett interdentális kefékről.

A széles méretválasztékra azért van szükség, mert fogközeink eltérő szélességűek: míg elől, a metsző- és szemfogaink környékén fogközeink szorosak, addig a hátsó rágófogainknál jóval szélesebbek.

Ha minden fogközünkbe pontosan illeszkedő interdentális kefét vezetünk, az maximális lepedékeltávolítást garantál, mind a hátsó, mind a front területeken.

hirdetés (X)

Természetesen nem kell azt gondolnunk, hogy minden fogközünkbe más és más méretű fogközkefét kell használni, általában 2-3 mérettel már mindenki elboldogul. Elsőre érdemes olyan fogköztisztító kefét választani, amiből elérhető vegyes méretkiosztású csomag, így minden rendelkezésre álló méretből kipróbálhatunk egyet-egyet, kiválasztva melyik 2-3-ra lesz szükségünk a jövőben.

 

Egyszerűbb használat

Elsőre talán komplikáltabb a méretek kiválasztása, mint egy fogselyem leemelése a polcról, a fogközkefék használata a gyakorlatban mégis sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Nem kell hurkolni, húzni, pattintani, simítani, egyszerűen csak betoljuk, majd kihúzzuk a fogközünkből.

Ha végeztünk egy fogközzel, folyó víz alatt öblítsük ki a fogközkefe sörtéit, így nem fogjuk átszállítani a már eltávolított lepedéket a következő fogközbe.

 

Alkalmazkodik a speciális igényekhez

fogszabalyzo tisztitasaMíg egy általános fogselyemről ez nem mondható el, a fogközkefék arra is alkalmasak, hogy a fogpótlások, koronák vagy a rögzített fogszabályzók környékét is megtisztíthassuk.

Sokan talán nem is gondolnák, pedig a fogpótlások vagy fogszabályzók még precízebb ápolást igényelnek, hiszen sokkal jobban vonzzák a baktériumokat, mint a fogaink – a fém vagy porcelán anyagok körül a lepedék felhalmozódása erőteljesebb.

Nem csak higiéniai szempontból van szükség a fogpótlások napi tisztán tartására; megfelelő higiénia mellett az élettartamuk jelentősen megnövelhető, ami különösen fontos például implantátumok esetében.

 

Tág fogközökben hatékonyabb

Bár a fogselyemmel nagyszerűen tisztán tarthatók a szűk fogközök, sajnos a hátsó rágófogaknál a fogselyem nem elég. Ide-oda tologatjuk vele a lepedéket, esetleg még az íny alá is bejuttathatjuk a baktériumokat. Ezzel szemben a fogközkefe precíz és alapos tisztítást garantál a tág fogközökben is, meggátolva a hátsó rágófogak szuvasodását.

 

Kiegészíthető interdentális géllel

A fogközkefékhez vásárolhatunk ún. interdentális gélt is, ami általában antibakteriális anyagokat, vagy akár fluoridot is tartalmaz. A gél használata egyszerű: mielőtt bevezetnénk a fogközünkbe a fogköztisztító kefét, nyomjunk egy kis adag gélt a sörtékre, így nem csak mechanikai úton távolítjuk el a lepedéket, hanem a fertőtlenítő hatás révén a baktériumok számát is csökkenthetjük az interdentális területeken.

 

Segít megelőzni az ínygyulladást, ínysorvadást

Ha valamire, hát az ínybetegségekre igazán jellemző, hogy a fogközök területéről indulnak. Mivel a fogközök kiváló búvóhelyet jelentenek a baktériumok számára, így azok hamar megtámadhatják a lágyszöveteinket, más néven az ínyünket.

A fogíny igen érzékenyen reagál a bakteriális felhalmozódásra: duzzadttá, vörössé válik és gyakran vérzik fogmosás közben. A fenti tünetek figyelmen kívül hagyása miatt a gyulladás átterjedhet a fogainkat megtámasztó csontállományra is, ilyenkor pedig megindul a fogínysorvadás folyamata.

Fogköztisztító kefe napi használata mellett a fogközökbe szorult baktériumok száma erőteljesen csökkenthető, így ínyszöveteink egészsége tartósan is fenntartható.

 

Gátolja a fogkőképződést

Fogkő az el nem távolított lepedékből képződik, méghozzá nagyon gyorsan. Akár 48 óra alatt megkeményedhet a bakteriális plakk, amit később csak fogorvosi segítséggel távolíthatunk el a fogainkról.

Mivel sem a sima fogmosás, sem pedig szájüregünk természetes öntisztuló képessége nem képes a fogközökből eltávolítani a felhalmozódott lepedéket, így az interdentális területeken nagy eséllyel halmozódik fel fogkő, amit azonban kiválóan meggátolhatunk napi fogközkefe használattal.

 

Megelőzi a kellemetlen leheletet

szajszagMint a legtöbb szájüregi panasz hátterében, a szájszag mögött is a baktériumok elszaporodása áll. Lehet, hogy csodálkozunk, vajon miért érezzük kellemetlennek a leheletünket napi fogmosás mellett, pedig a válasz egyszerű.

Ha nem gondoskodunk fogközeink rendszeres tisztításáról, akkor a baktériumok elszaporodása, a fogkőképződés, az ínygyulladás és a fogszuvasodás miatt hamar szájszag alakul ki.

Soha nem késő elkezdeni fogmosási rutinunk javítását, amivel nem csak eredeti fogaink egészsége őrizhető meg, de fogpótlásaink élettartama is jelentősen növelhető.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!